1847 – The Dome, Edinburgh

Architect: David Rhind

the_dome_lge

dome_interior_lge

dome_interior_lge

dome_interior_hallway_lge

Formerly a branch of the Royal Bank of Scotland, and now a bar, The Dome has a impressive sequence of interior spaces. A large hallway leads via a short passage into a tall square stairwell. This stairwell is toplit and contains a balcony level, decorative plasterwork and ionic columns. Walking through this space, the customer was funelled through a short, small corridor and into the main banking hall – a fabulous interior space with a fine dome.

The dome is punctured to allow natural light into the space and is ‘supported’ by corinthian philasters around the walls. A decorative mosaic floor can also be seen. Its conversion into a bar has been carried out quite sensitively with a central bar counter inserted.

Latest News

December 1, 2016: Annual Heritage Angel Awards for Northern Ireland
December 1, 2016: New UAHS book on Young & MacKenzie
November 17, 2016: Winners of the 2016 Wood Awards Ireland are announced


Email Newsletter

Signup to receive email updates of new additions to Archiseek.com