Twitter Facebook Vimeo Youtube Linkedin Google Plus Pinterest Tumblr
mythumbnail

2000 – Unbuilt Kildare – Kildare Civic Offices

Architect: NJBA A+U

njba_kildarecc2_lge

njba_kildarecc1_lgenjba_kildarecc1_lgenjba_kildarecc1_lge

This was an unplaced entry in the Kildare County Council Headquarters Competition. At the centre of this organisation is the Green space dominated by the mature trees. The building is organised into two ribbons, one naturalistic, one rational.

Wrap – Nature and Inspiration

The curved ribbon wraps around the existing trees, taking its scale, dimension and material expression from them.

Frame – Order and Discipline

The “rear” is ordered with stone like elements (fibre cement panels) to shield the car park.

Atrium – Open Democratic Space

Between the frame and the wrap a sinuous atrium holds all of the public elements of the brief. In this airy open space, bridges link each side of the atrium. Council officials cross on a regular basis; “local government in action”.

Filter

The building is a series of successive filters from the zone of nature to the harsh reality of the car park. The short span office plate allows everyone to have views to the garden beyond.

Environment

The main atrium is designed as a covered and sheltered open space (a semi urban interstitial space), which acts as a buffer to the external world. The roof is a reinforced translucent fabric allowing a subdued and calm light to enter the organisation.